Hallo allemaal!

Mijn naam is Esther van Rijnstra en ik ben de oprichtster van deze site. Al heel mijn leven ben ik bezig met dieren en alles wat er omheen hangt. Dat uitte zich op de middelbare school door een enorme voorliefde voor het vak Biologie. Deze voorliefde zette ik voort aan de Universiteit van Utrecht. Voornamelijk de ethologie en de œcologie trokken mijn aandacht. Ik vind het nog steeds fascinerend hoe dieren zich gedragen als individu, maar ook ten opzichte van andere dieren, zowel van dezelfde soort als van een andere soort. Daarvan uit kwam ik terecht op de combinatie mens en dier. Het boeide me hoe er van wilde diersoorten die totaal niets te maken hadden met de mens, varianten in diezelfde soort ontstonden die perfect met de mens kunnen samenleven. Dat proces van verhuisdierlijking (domesticatie) inspireerde me en ik zette daar wel hier en daar wat vraagtekens bij.

Om antwoorden te vinden op deze vragen en tevens om wat vakdiploma's te halen binnen de dierenbranche, ben ik een verkort MBO gestart op het agrarisch onderwijs centrum in Barneveld. Daar leerde ik alles over een grote verscheidenheid aan huisdieren (van geit tot slang) en deed er een goede dosis praktijkervaring op. Daarnaast haalde ik er mijn AOV diploma en mijn Honden en Kattenbesluit.

Ondertussen was ik werkzaam in een dierenspeciaalzaak waar ik me naast het verkopen ook bezighield met een groot stuk advies- en informatieverschaffing. Dat is naar mijn mening wat een winkel tot een speciaalzaak maakt. Ik kwam erachter dat daar mijn passie ligt. Ik vind het geweldig om mensen op weg te helpen bij problemen en ze te stimuleren zelf meer informatie op te doen uit lectuur en literatuur. Lekker discussiëren over dieren en gedragingen en je mening vormen. Het was mijn dagelijks werk (al vond mijn werkgever dat dat verkopen moest zijn).

Op mijn werk heb ik veel mooie momenten gekend. Sommige mensen gaan perfect om met hun huisdier en doen er alles aan het welzijn van hun geliefde dierenvriendje te verbeteren. Sommige mensen bedoelen het goed en hebben ook alles over voor hun huisdier maar slaan hierbij volledig de plank mis. Vaak vermenselijken ze hun diertje. In de meeste gevallen is dat geen ramp, maar soms kan het het welzijn van het dier aantasten of voor problemen in het gedrag zorgen. Ik denk dan aan een klant die me vroeg of er ook niet vegetarisch kattenvoer op de markt was. Ze was zelf vegetariër en zou het fijn vinden als haar kat ook geen vlees zou nuttigen. Of ik denk dan aan een klant die een hondje (Yorkshire Terriër) had, dat dacht dat hij de baas in huis was. Hij beet gezinsleden en het bezoek wanneer ze op de bank wilden gaan zitten. Deze klant had haar hondje zo vertroeteld dat deze ervan overtuigd was dat hij ook daadwerkelijk de dienst mocht uitmaken in huis.

Helaas waren er ook mindere momenten. Met enige regelmaat had ik te doen met mensen die het welzijn niet zo nauw namen en de verantwoordelijkheid om voor hun huisdier te zorgen niet al te serieus opvatten. Vaak waren deze mensen slecht geïnformeerd en wisten ze niet goed waar ze aan begonnen. Sommigen waren gewoon koppig en wisten het beter dan wie dan ook met alle gevolgen van dien. En dan waren er ook nog mensen die weinig waarde hechten aan het bestaan van hun huisdier. "Als 'ie ziek wordt gaan we niet naar een dierenarts. Die is te duur. En als 'ie dood gaat kopen we gewoon een nieuwe van marktplaats af." Met enige regelmaat kwamen er ook dieren de winkel binnen die waren gevonden of werden er dieren voor de deur gezet of aan de deur gebonden.

Dit alles heeft ertoe geleid dat ik me intensiever wilde inzetten voor de welwillende mensen. Ik deel hun passie voor dieren en heb de achtergrondkennis om ze op weg te helpen. In het kader van probleemoplossend vermogen ben ik begonnen aan de opleiding gedragstherapie voor honden. Daar leerde ik hoe ik niet alleen het probleem van het huisdier maar ook probleem van de eigenaar aan kan pakken.

Waarmee kunt u bij mij terecht?
Alle vragen die u hebt betreffende het aanschaffen, hebben en houden van elk huisdier, geit tot slang.
Informatie betreft boeken, artikelen, clubs en verenigingen over dieren en hun welzijn.
Adressen van dierenartsen, alternatieve genezers en gedragstherapeuten.
Adressen van hondenscholen, kynologenclubs en (ras)verengingen.
Informatie over scholing en cursussen omtrent dierverzorging en diergedrag.

Let wel. Ik ben geen dierenarts en (nog) geen volledig gedragstherapeut. Ik sta wel met een hoop van hen in contact en kan altijd om advies vragen. Ook over diersoorten waar ik niet zo thuis in ben (zoals exoten) kan ik met gemak via derden advies inwinnen. Het kan ook zijn dat ik u direct doorverwijs. Ik heb zeker niet alle wijsheid in pacht. Daarnaast is mijn streven dat u zelf aan de slag gaat en het op een lezen zet. Er zijn vele verschillende meningen in de dierenwereld en door zelf te gaan kijken naar deze meningen kunt u uw eigen mening vormen. Leg u dus niet neer bij wat anderen zeggen (ook niet bij wat ik u te melden heb) maar bekijk alles objectief. Veel plezier met uw (toekomstige) huisdier!