Welkom!

Deze site is opgericht om U als huisdierbezitter of toekomstig huisdierbezitter te informeren over het hebben en houden van een huisdier. Hierbij kunt U denken aan de aanschaf, het verzorgen en de huisvesting, maar ook aan de wet- en regelgeving omtrent het huisdierbezit.

Het streven van deze site is het verbeteren van het welzijn van het huisdier door het verschaffen van informatie en handvaten zodat de behoeften van het huisdier beter vervuld kunnen worden.

Wat is Welzijn?
Binnen de ethologie (gedragsleer) worden er veel verschillende definities van welzijn gebruikt:
1. Een toestand waarin het dier zowel lichamelijk als psychisch in balans is met zichzelf en zijn omgeving.
2. Een toestand waarin het dier aan moet kunnen passen aan zijn omgeving zonder te lijden.
3. Een toestand waarin het dier met regelmaat aan zijn individuele en soortspecifieke behoeften moet kunnen voldoen.

Grofweg valt welzijn dus in te delen in twee toestanden: de lichamelijke gezondheid en de mentale beleving van het dier. Het is dus goed gesteld met een dier als het gezond en "gelukkig" is.

Om het dier gelukkig te maken en gezond te houden, dienen we veel te weten over het natuurlijke gedrag van het dier en hoe het dier "werkt". Door te kijken naar het natuurlijke gedrag van het dier kunnen we beter afstemmen op wat het dier nodig heeft om zich gelukkig te voelen. Met andere woorden: we kunnen beter in de soortspecifieke behoeften van het dier voorzien. Door te kijken hoe een dier lichamelijk in elkaar steekt, kunnen we het dier op de juiste manier voeren en verzorgen. Daarnaast leren we eventuele ziekten te herkennen of zelfs te voorkomen.

Gedrag
Ook het gedrag van het dier wat door ons als problematisch ervaren wordt, kunnen we vaak oplossen door te kijken naar het "waarom" van het gedrag, ofwel de motivatie. Het dier geeft een uiting van gedrag om in een behoefte te voorzien. Het is aan ons, de huisdiereigenaar, om erachter te komen om welke behoefte het gaat en of er alternatieven te bedenken zijn om het dier toch aan de behoefte te laten voldoen zonder dat dit voor ons een probleem is.

Denk bijvoorbeeld aan de kat die de krullen van de trap krabt. De kat uit een gedraging (krabben aan de trap) vanuit een behoefte (territorium afbakenen). Voor ons vormt dit gedrag een probleem: de trap wordt vernield. We moeten dus op zoek naar alternatieven waarbij de kat in zijn behoefte kan voorzien zonder dat hij daarmee de trap beschadigt. Deze alternatieven zijn er in de vorm van krabpalen, en krabmatten en krabplanken waarop de kat naar hartelust mag krabben. Deze middelen moeten echter wel strategisch worden geplaatst in het territorium. Daarnaast bestaan er verschillende feromoonsprays die voor ons geurloos zijn maar voor de kat ruiken alsof er al gekrabd is. Gewoon spuiten op de plekken waar de kat niet mag krabben, dus op de trap, et voilą!