Nieuws

Miljoenen huisdieren eenzaam

In Nederland worden zestien miljoen huisdieren gehouden. De meeste zijn van nature sociale dieren waarvoor contact met een soortgenoot of met het baasje een eerste levensbehoefte is. Toch wordt het merendeel van de gezelschapsdieren alleen gehouden en krijgt het gemiddelde huisdier slechts acht minuten aandacht per dag. Wie niet meer tijd kan besteden aan zijn huisdier, kan er beter geen nemen.

(GPD) - Voor de meeste huisdieren is eten, drinken en onderdak niet genoeg voor een gezond en gelukkig leven. Van nature leven honden, paarden, papegaaien, cavia's en konijnen in paren of groepen, waardoor ze sociale banden kunnen aangaan. Deze eigenschap maakt hen bij uitstek geschikt als huisdier, maar het betekent ook dat het hebben van sociaal contact een wezenlijke behoefte voor hen is. Veel huisdiereigenaren beseffen dit onvoldoende, wat ertoe kan leiden dat aan die behoefte niet wordt voldaan. Zo zit driekwart van de konijnen zonder soortgenoot in een hok. Bovendien worden huisdieren overdag vaak langdurig alleen gelaten en hebben ze onvoldoende omgevingsprikkels, wat kan leiden tot eenzaamheid en verveling. De dieren die we het meest als huisdier houden leven in het wild in een onvoorspelbare en uitdagende omgeving waarin contact met soortgenoten van levensbelang is. Als ze alleen opgesloten worden en ook nog eens niks te doen hebben, ontstaat probleemgedrag. Honden blaffen en janken om aandacht, ze vernielen de huisraad of worden onzindelijk. Bij konijnen zijn tralieknagen, overmatige vachtverzorging en steeds dezelfde rondjes rennen symptomen van eenzaamheid. Cavia's worden agressief of angstig en sterven - net als konijnen - vaak vroegtijdig.

Kat
Een kat die buiten rond kan zwerven, vindt daar de sociale contacten wel die hij nodig heeft. Maar zit het dier de hele dag alleen binnen, dan kan leidt dat vaak tot veelvuldig krabben aan het meubilair, afwijkend eetgedrag of agressie. In tegenstelling tot veel andere huisdieren, zijn papegaaien niet gedomesticeerd; het blijven wilde vogels in gevangenschap. Wanneer ze weinig aandacht krijgen, kunnen ze gaan bijten en schreeuwen of ze plukken zichzelf kaal. Eenzaamheid bij paarden kan zich uiten in schrapen, smakken en zelfbeschadiging, maar ook minder zichtbare problemen zoals lusteloosheid of apathie duiden op een verminderd welzijn. Om gedragsproblemen tegen te gaan, moeten de huisvesting en verzorging van gezelschapsdieren voldoen aan hun natuurlijke behoeften, vindt de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Zorg voor een uitdagende en afwisselende omgeving en geef geen hapklaar voer, maar laat het dier 'werken' voor zijn voedsel. Speeltjes en mogelijkheden om te graven en te knagen zorgen voor afleiding.

Voor sociaal contact kunnen het beste tenminste twee dieren samen worden gehouden. Bij honden en papegaaien is het echter verstandig om eerst deskundig advies in te winnen, want het toevoegen van een soortgenoot kan leiden tot extra problemen doordat ze bijvoorbeeld elkaars gedrag overnemen. Eigenaren kunnen zelf alleen aan de sociale behoefte van hun huisdier voldoen als ze de hele dag genoeg tijd en aandacht hebben voor het dier. Kan dat niet, dan moeten ze eigenlijk geen huisdier nemen.